Thursday, September 11, 2008

NEM NƯỚNG (Vietnamese Grilled Meatballs)

Finely Ground Pork Blended with Pounded Asian Spices Served with Lettuce, Mint Leaves and Crushed Peanuts. Accompanied with Rice Paper: Nem Nuong (Nem nướng) is grilled meatballs, usually made of seasoned pork. Often reddish in color due to food coloring additive and with a distinct taste, grilled on skewers like kabobs.

Nguyên liệu:

- 1 kg thịt đùi nạc

- ¼ kg mỡ lưng ( xay nhỏ )

- ¼ thìa súp bột nổi ALSA

- ½ thìa súp bột khoai

- ½ thìa súp muối diêm

- ½ thìa súp nước mắm ngon

- ½ thìa súp đường

- ½ thìa súp nước hành tây

- 1 thìa súp dầu ăn


Cách làm:

- Thịt nạc lựa miếng thịt đỏ hồng , lấy ngón tay ấn vào miếng thịt thấy có sức đàn hồi là miếng thịt ngon , khi làm nem sẽ được dai và dòn . Nhờ người bán xay dùm 3 lần để về nhà khỏi mất công xay lại . Máy ở nhà vì không đủ mạnh, khi máy bị nóng sẽ làm thịt bị bở ( không dai )

- Trộn thịt và tất cả các gia vị , nhồi vài lần cho thịt được dai , sau đó vo viên tròn hoặc dẹp tuỳ ý .

- Cho nem nướng trên lò than hồng nướng nem đến khi chín đều.

Vietnamese Noodle Salad "Bún thịt nướng" or "Bún nem nướng": A Vietnamese dish, consisting of grilled pork (often shredded) and vermicelli noodles over a bed of greens (salad and sliced cucumber), herbs and bean sprouts. Also often includes a few chopped up egg rolls, spring onions, and shrimp. Served with roasted peanuts on top and a small bowl of nước mắm.

No comments: